Abac-barlang

Elhelyezkedése: Ny-Kaukázus, Abházia, Bzibi-hegység.

Mélysége 514 m. Hosszúsága: ? km. Koordinátái: É 43°?′?″, K 40°?′?″, tszf. ? m.

Főbb nevezetességei

  • 407 m mély, egytagú akna. Ez ma (2018.09.22.) az egész posztszovjet térségben a legnagyobb, a Földön ismertek között pedig 17. helyet foglalja el. Információforrás: caverbob.com

Bejárata – mészkőtömbök között egy szűk, függőleges rés – a helybéliek által Abacnak nevezett terület felső részében, egy 60*70 m-es karrmezőn található. Egy lejtős meander után kis akna, majd egy omladékos terem következik.

Onnan a kötéltől jobbra, a kövek között lehet tovább jutni, nem igazán egyértelmű helyen. Az omladékot elhagyva, aknasorban lehet -107 m-ig haladni. Ott kezdődik a barlang fő nevezetessége, a 407 m mély, egytagú akna. Szelvénye 12*8 m-es ellipszis. A megosztások nagyjából 40 m-enként vannak. Néhány ablakon át párhuzamos aknákba lehet átjutni. A feneket tömör, köves-kavicsos kitöltés alkotja.
 

Kutatástörténet

A barlangot a nyolcvanas évek végén fedezték fel a lvovi barlangkutatók. Az említett omladékos teremig jutottak. 1991-ben – franciákkal* közös expedíció során – leküzdötték az omladékot és a nagy aknát is, elérve a végső, 514 m mélységet. A felmérést a francia résztvevők végezték. A nagy akna ablakainak átvizsgálása 2001-ben történt meg (E. Kuzmin vezetésével).

Információforrás:  speleoatlas.ru .

* Azt írják (máshol), hogy "П. Жоливье" volt a franciák vezetője. Ez, ha jól írom át P. Jolivier-nek felel meg. Ha tehát valaki térképet, beszerelési vázlatot szeretne és ismeri őt, vele tárgyalhat.

Térképek (egyelőre semmit sem találtam)

Alaprajz:

 

 

Kiterített metszet: