Elhelyezkedés és hidrogeológia

Elhelyezkedése: Nyugati-Kaukázus, Abházia, Arábika-tömb.

Abházia: Grúziától de facto elszakadt kis állam. Oroszországon kívül csak néhány kisebb ország ismerte el (Magyarország nincs köztük, számunkra tehát de jure továbbra is Grúzia része). 

Európa-térkép

 

Abházia fővárosa Szuhumi. Tőle északnyugatra, ugyancsak a tengerparton fekszik Gagra városka, amelytől északra található az a karsztos hegyvidék, amelyet az egyik legmagasabb (2657 m) csúcsa után Arábika-tömbnek neveznek az orosz nyelvű szakirodalomban (a főgerincig terjedő teljes láncolatot pedig gyakran Gagrai-gerincnek).

Abházia-térkép

 

Az Arábika-tömb főképpen felső jura mészkőből áll.

1984-85 folyamán vízfestési kísérletekkel is bebizonyították, hogy az Arábika-tömb központi felszínén elnyelődő, a barlangokon áthaladó csapadékvíz hozzájárul a 9-12 km távolságban lévő tengerparti karsztforrások táplálásához.

A területi hidrogeológiai-szpeleológiai térképe és metszete, a tudomány 2001-es állása szerint:

Klimcsuk térképe

Piros nyíllal jelöltem meg a Verjovkin-barlangot. A kék háromszöget is én voltam bátor elhelyezni rajta, annak jelentéséről lejjebb írok.

 

Ez a földalatti vízvezető rendszer több mint 2300 m teljes szintkülönbségű, tehát a világ legmélyebbjeinek egyike:DNy-ÉK metszet

 

Íme, egy rendkívül szemléletes térkép, a hegytömb központi részéréről:

Pszeudo 3D

A világ három legmélyebb barlangja (a már közismert Kruber-Vorónyja, a Szarma, és a friss szenzáció: a Verjovkin-bg.) mindössze pár km-re van tehát egymástól!

Sajnos, éppen ez utóbbi barlang helyét pontatlanul adták meg. Kénytelen voltam kihúzni, és a piros nyíllal rámutatni. Megadtam a föllelhető mélységadatokat és az Arábika-csúcs helyét is. Zöld csillaggal jelöltem meg az Ukrán Barlangkutató Szövetség által, kék csillaggal illetve kerettel pedig a perovóiak által kutatott barlangokat, illetve területet (a keret jobboldali fele azonban nagyobbrészt a krasznojarszkiaké).

Ezt a bekeretezett kutatási területet a barlangkutatók "Treugolnyik"-nak, azaz Háromszögnek nevezték el, három jellegzetes hegycsúcs (Arábika, Zont, Hürka) után. A rendszerezett kutatás érdekében 5 sorszámozott terepszakaszra (völgyekre) osztották. Az 1. számú völgyfő legfelső részében van a Verjovkin-barlang:

Térkép

 

A barlang a Zont és a Kréposzty (Erőd) csúcsok közötti nyeregben, az utóbbi hegy oldalához közelebb található:

A bejárat látképe a Zont-csúcs oldalából nézve

 

A bejárat GPS szerinti magassága: 2309 m. Jól észrevehető, 3*4 m-es aknaszáj, 32 m mélységgel:

A bejárat képe 2016.10.23-án  (© Pável Gyemidov)

A bejárat képe 2016.10.23-án  (© Pavel Gyemidov)

 

Bejárati fotó

Felhasznált irodalom: [1, 2, 14 és 26].

2017. december 11.

Csepreghy Ferenc