Verjovkin-bg. (a legmélyebb a Földön)

A magyar barlangkutatók nagy többsége számára nemrég még teljesen ismeretlen Alekszandr Verjovkin-barlangról igyekszem a legfontosabb ismereteket közreadni. Ez itt a feltárás főbb eseményeinek a listája. Az almenükben pedig a barlang földrajzi-hidrológiai-terepi elhelyezkedését, a részletes kutatástörténetet ismertetem.

Lista

A 2017.09.11-én közzétett felmérési végeredmény szerint 2204 m volt a legnagyobb elért mélység, így a barlang a világranglista élére került, megelőzve a Kruber-Vorónyja-barlangot, ha csak néhány méternyivel is. Ráadásul búvárkészülék használata nélkül járható be ez a teljes mélység, ami nem mondható el a a másik barlangról. Felülmúlja azt a tekintetben is, hogy a legalsóbb szinteken máris 7 km-nyi vízszintes jellegű járatrendszert sikerült bejárni és feltérképezni (karszthidrológiai kollektor). Ezzel a járatok összes hosszúsága elérte a 12500 m-t.

Bizonyos barlangbiológiai megfigyelések is történtek a barlangban. A REN TV összeállításában 2:34-től 2:43-ig láthatók az élőlények.

Mindezekről részletes információk olvashatók itt. Célszerű az Elhelyezkedés, majd a Kutatástörténet almenükkel, kezdeni. Ez utóbbi alá soroltam be a korábbi térképváltozatokat, míg a Jelenlegi térképanyag önálló almenüben szerepel. Mindezt magyarra fordítottam, illetve megjegyzésekkel egészítettem ki, közvetlenül az orosz forrásanyagokból. Ezek főképpen: http://incave.org és http://cml.happy.kiev.ua, továbbá http://www.perovo-speleo.ru. Részletesen fölsoroltam őket az Irodalom almenüpontban. De lehet röviden tájékozódni angol nyelven is, az 592. sz. UIS-bulletin 49-51. oldalán (pdf 25-26. oldala), ha valaki úgy jobban szereti.

Csepreghy Ferenc