Huber Kilián

Pályázat az MKBT elnökségi tagságába

Néhány szó magamról:

Huber Kilián vagyok, 1972. november 01-én születtem Komlón, polgári végzettségem okleveles építőmérnök, jelenleg a Strabag-MML Kft-nél dolgozom.

A barlangászattal 1995-1996-ban kezdtem el foglalkozni a BEAC barlangkutató csoportnál, 2003-ban léptem be az MKBT-be és ugyan ebben az évben szereztem meg a barlangi túravezetői jogosultságot. Majd 2004-ben előbb próbaidős tagként, később pedig rendes tagként felvételt nyertem a Magyar Barlangi Mentőszolgálatba. A BEAC csoport tagjaként részt vettem több alsó-hegyi, bükki és budai-hegységi barlang térképezésében, illetve kutatásában (pl. Kossuth-bg., Béke-bg.; Bolhási-Jávorkúti-bg., István-lápai bg.; Solymári-ördöglyuk, Pál-völgyi bg. stb.). Részt vettem túratagként, illetve társszervezőként külföldi expedíciókon/túrákon Horvátország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Csehország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Erdély karsztterületein, melyek expedíciók során két alkalommal jutottam 1000 m-nél mélyebbre (Gouffre Jean Bernard és Velebita jama). Ezeken felül rendszeresen részt veszek a Caninon zajló feltárásokban is.

Pályázatom:

Ahogy az az MKBT tagokkal, illetve MKBT tagságon kívüli barlangászokkal történt beszélgetések során többször felmerült, hogy senki nem érzi, hogy mi az MKBT tagság előnye, miben segíti/segítené a barlangászatban végzett tevékenységüket ez a tagság.

Ezért a társulati elnökségbe kerülésem esetén célom, hogy el tudjuk érni az elnökséggel, hogy érdemes legyen a tagságba felvételt nyerni, illetve a tagi státuszt fenntartani. Kiemelt céljaimnak az alábbi főbb programpontokat tekintem:

- A barlangi túrákhoz/kutatásokhoz szükséges engedélyezési eljárások beszerzésében, segíteni a tagokat mind országon belüli, mind külföldi expedíciók esetében online adatbázis létrahozásával (címek, esetleg engedély minták), szükség társulati közbenjárással stb. (Az engedély nélküli túrák/kutatások már nem egyszer vetették vissza a hazai barlangászat megítélését és ennek következményeként nehezítették a további engedélyeztetéseket.)

- Az MKBT gazdasági erősítése, hogy ne csak „egyik napról a másikra éljen”, hanem többlet bevételekkel, eszközökkel tudja támogatni a kutatásokat, kutatótáborokat a saját működési költségén felül. A jelenlegi rendszerben a közhasznú egyesületek kizárólag pályázatokkal képesek magukat fenntartani, ehhez pedig elengedhetetlen a működési, illetve eseti rendezvényekre, eszköz beszerzésekre vonatkozó pályázatok felkutatása, benyújtása, elnyerése.

Budapest, 2016.05.17.