Szarma-bg. (a 3. legmélyebb a Földön)

Elhelyezkedése: Nyugati-Kaukázus, Abházia, Arábika-tömb.

A Treugolnyik (Háromszög) körzet 3. völgyében, 2150 m magasságban nyílik a bejárata, amelyet 1990-ben talált meg az irkutszki Szergej Sipicin. Mindössze egy kis hasadék látszott, igen erős hideg huzattal. Erről a jellegzetességéről kapta a nevét is, ugyanis a szarma egy tájszó: nem más, mint egyfajta bajkál-tavi szél neve. Nemcsak mészkő alkotja a befoglaló kőzetet, hanem gipsz is.

Főleg krasznojarszki és irkutszki kutatók végezték a feltárását, amelynek eredményeként 2012-re a barlang mélysége 1830 m-re nőtt (azóta nem sikerült ezt tovább növelni). A hossza ma már több mint 15 km. A legnagyobb aknája 250 méteres.

Sajnos, a jelentőségéhez képest nem sok információt találtam róla. A Wikipédia szócikk is nagyon szűkszavú. Még a legújabb kori filmek mondanak a legtöbbet, amelyek linkjeit az oldal aljára összegyűjtöttem. Az egyik filmben térképet is látni lehet.

E videoanyag tanúsága szerint meglehetősen vizes barlang. 1992-ben, a nyári expedíciót meg is zavarta egy hirtelen vízbetörés, miáltal a kutatók kétnapi várakozásra kényszerültek egy kis párkányon. Azóta inkább csak télen járnak kutatni.

Egy szép, a Szarma-barlang poligonját is magába foglaló térmodellt alkottak a Treugolnyik körzetéről:

Térmodell*A Verjovkin-bg. poligonja az 1986. évi állapotot mutatja. A Szarmáé 2012-es vagy későbbi.

Felülnézet, amelyen a barlangbejáratok megjelenítését is bekapcsoltam:

Felülnézet

Információforrás: http://www.rgo-speleo.ru/caves/arabika/arabika.htm

 

Riportfilmek linkjei:

  • Vagyim Fegyajev (Krasznojarszki Ifjúsági Mentőegység): Szarma-bg, Arábika 2017. Klip a 2017. augusztusi túráról (1:57 és 2:06 között megmutatva a részletes kiterített metszetet), 9 p.
  • Dmitrij Grabovszkij (Irkutszk): Expedíció a Szarma-barlangba. (2008. évi orosz-bolgár expedíció), 4 p.
  • Sanja Ja: Szarma-bg. (2007. decemberi orosz-bolgár expedíció, a mélység -1550 m maradt), 8 p.
  • Sanja Ja: Barlangokat keresve (В поисках пещер) (2007. december, hódeszkás bohóckodás), 2 p.
  • Roman Hazanovszkij: részlet a Mélység királynője (Queen of the Depth) c. filmből, 2002 angol nyelven, ill. feliratozva, 16p.