Szarma-bg. (a 3. legmélyebb a Földön)

Elhelyezkedése: Nyugati-Kaukázus, Abházia, Arábika-tömb.

A Treugolnyik (Háromszög) körzet 3. völgyében, 2150 m magasságban nyílik a bejárata, amelyet 1990-ben talált meg az irkutszki Szergej Sipicin. Mindössze egy kis hasadék látszott, igen erős hideg huzattal. Erről nevezték el a barlangot, a szarma ugyanis egyfajta bajkál-tavi szelet jelent.

Főleg krasznojarszki és irkutszki kutatók végezték a feltárását, amelynek eredményeként 2012-re a barlang mélysége 1830 m-re nőtt (azóta nem sikerült ezt tovább növelni). A hossza ma már több mint 15 km. A legnagyobb aknája 250 méteres. A befoglaló kőzet nem mindenütt mészkő: helyenként gipsz. Sikeres biológiai megfigyelések is történtek.

Sajnos, a jelentőségéhez képest nem sok információt találtam róla. A Wikipédia szócikk is nagyon szűkszavú. A legtöbbet talán a filmek mondanak. Linkjeiket az oldal aljára összegyűjtöttem. Az egyikben térképet is látni lehet.

Meglehetősen vizes barlang. 1992 nyarán, egy hirtelen vízbetörés miatt a kutatók kétnapi várakozásra kényszerültek, egy kis párkányon. Azóta inkább csak téli expedíciók vannak.

Térmodell, felszínnel, mellette a Verjovkin- és egyéb közeli barlangokkal, dél felől nézve:

 

Felülnézet, amelyen a barlangbejáratok megjelenítését is bekapcsoltam:

Felülnézet

Megjegyzés a felülnézethez: A Verjovkin-bg. poligonja itt még csak az 1986. évi állapotot mutatja (frisset a Verjovkin-bg./Jelenlegi térképanyag oldalról lehet elérni).

Információforrás: http://www.rgo-speleo.ru/caves/arabika/arabika.htm

 

Riportfilmek linkjei:

  • Vagyim Fegyajev (Krasznojarszki Ifjúsági Mentőegység): Szarma-bg, Arábika 2017. Klip a 2017. augusztusi túráról (1:57 és 2:06 között megmutatva a részletes kiterített metszetet), 9 p.
  • Dmitrij Grabovszkij (Irkutszk): Expedíció a Szarma-barlangba. (2008. évi orosz-bolgár expedíció), 4 p.
  • Sanja Ja: Szarma-bg. (2007. decemberi orosz-bolgár expedíció, a mélység -1550 m maradt), 8 p.
  • Sanja Ja: Barlangokat keresve (В поисках пещер) (2007. december, hódeszkás bohóckodás), 2 p.
  • Roman Hazanovszkij: részlet a Mélység királynője (Queen of the Depth) c. filmből, 2002 angol nyelven, ill. feliratozva, 16p.

2018. január 1.

Csepreghy Ferenc