Ambrus Gergely

Pályázat a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnökségi tag pozíciójára

Alulírott Ambrus Gergely jelentkezem az MKBT elnökségébe.

Általánosan elfogadottnak mondható az az igény, hogy a Társulatnak változnia kell. Ez nem csak az egyes pozíciókat betöltő személyek kérdésére vonatkozik, hanem az egész társulat általános filozófiájára, a barlangászokat érintő ügyekhez való hozzáállására is. Az elmúlt időszakban számos ötletet, elképzelést hallhattunk ennek a, mondhatni, 21. századhoz való felzárkózásnak a mikéntjéről, amelyek azonban rendre a papírkosárban végezték be nem teljesült álomképként. Szeretném, ha a következő elnökség a realitások talaján maradva, a lehetőségeinket megfelelően felmérve olyan vállalásokat tenne, amelyek megvalósítására valós esély mutatkozik.

Két konkrét célkitűzést fogalmazok meg, amelyek azt hiszem, alapvető fontosságúak, és jócskán van mit tenni velük kapcsolatban. Az első: a Társulat valóban legyen a magyar barlangászokat tömörítő, összetartozásukat elősegítő szervezet. A barlangász klubok, csapatok jelentősége csökken, és egyre nagyobb teret nyernek az alkalmanként szerveződő, konkrét túrákra, projektekre fókuszáló társaságok. Biztosítson az MKBT ennek keretet, teremtsünk meg egy olyan platformot, ahol a barlangászok találkozhatnak, beszélgethetnek, terveket szőhetnek, előadásokat tarthatnak, és közösen szórakozhatnak. Segítsük az együttműködést, támogassuk a kutatómunkát, az expedíciókat, a nagy nemzetközi túrákat.

A második témám a nemzetközi együttműködés elősegítése. Szerencsés körülmény, hogy nagyon könnyű és relatíve olcsó utazni manapság. Használjuk ezt ki, erősítsük kapcsolatainkat a különböző európai barlangász szervezetekkel, szervezzünk több túrát. Ehhez persze nekünk is tennünk kell: javítani kell a fogadókészségünkön, szálláshelyet kell biztosítanunk, programokat kell szerveznünk. Számos nagyon pozitív külföldi példa van erre, meg kell próbálnunk a nyomukba érni.

Szeretném az elnökségben a barlangászok gyakorlati érdekeit képviselni. Aktívan barlangászom, részt veszek külföldi expedíciókban, fotózok, tagja vagyok a Barlangi Mentőszolgálatnak, és munkámból adódóan kiterjedt nemzetközi tapasztalattal, kapcsolatrendszerrel rendelkezem, amellyel szeretném a magyar barlangászatot segíteni.

Budapest, 2016. május 12.

dr. Ambrus Gergely