Munkaanyag a montenegrói magyar barlangkutatás új honlapjához

Szöveges ismertetők, valamint kivonatos táblázatok a kataszterünkből - ezek vannak az almenüben (további 3 szinten).

2016 április vége óta ez a munkaanyag ki volt véve a honlap menüjéből, nem is propagáltam. Minthogy azonban a montenegro.barlang.hu megújulása egyre késik, a régi tartalom pedig igencsak elavult, miért is fosztanám meg a világot a saját, magyar feltáró munkánk eredményétől? Ha már mások eredményeinek a népszerűsítésére nem kevés energiát fordítottam az elmúlt hónapban... Hiszen a honlapfejlesztési elképzelések mellett értékes, közérdekű kataszteri adatok ezek, de másként egyelőre nehezebben érhetők el.

Azt figyelembe kell venni, hogy az itt látható számadatok a 2015-ig elvégzett feltárás eredményeit mutatják. Azóta természetesen tovább haladtunk: több barlangot ismerünk és "megnőttek" a már meglévők is.

Jó böngészést!

Home/Archívum/montenegro.barlang.hu/Főoldal, majd tovább is (sajnos, mindig az elejétől kell kezdeni az egérrel)

 

Ezt az anyagot Takácsné Bolner Katalinnal közösen állítottuk össze, 2016 elején. Ő szolgáltatta a szakmai tartalmat és bizonyos megjelenítési javaslatokat, én vállaltam a technikai adaptációt, adatbázis-tervezést és a közvetítést az igazi internetgurukkal. Az előbbi még csak-csak sikerült valahogy (ennek szolgálatában állt akkor ez a domain is, velem együtt), de az utóbbi már sehogy sem. Sajnálom.

A rendszer, ahogyan megálmodtam, ennek az egyszerű honlapnak a keretei között nem mutatható be. Az egyes barlangokról egységesen strukturált adatbázis tartalmazná az adatokat, az eddig megszokott törzslapok elektronikus változatából kiindulva lennének elérhetők a videoanyagok, poligonok-térképek stb. (Hasonlóan a régi honlap kataszterének szerkezetéhez, csak igényesebben annál.) A barlangokat pedig szintén egységesen fölépített kataszteri táblázatban lehetne megkeresni, illetve abból kiszűrni bizonyos paraméterek (méret-körzet-név stb.) alapján. A ... Kataszter próba2  menüpontban tanulmányozható az elképzelésem.

A jelek szerint a montenegro.barlang.hu nem ilyen rendszerben és funkcionalitással fog megújulni.

Csepreghy Ferenc