Arábika-tömb, egyéb

Ide tervezem gyűjteni az Arábika-tömb további nevezetesebb barlangjait (pl. Iljuhin-rendszer, Szarma-bg).

 

Az utóbbit magába foglaló térmodell a Treugolnyik körzetéről:

Térmodell*A Verjovkin-bg. poligonja az 1986. évi állapotot mutatja. A Szarmáé 2012-es vagy későbbi.

Felülnézet, amelyen a barlangbejáratok megjelenítését is bekapcsoltam:

Felülnézet

Információforrás: http://www.rgo-speleo.ru/caves/arabika/arabika.htm

Найдена в 1990 году Сергеем Шипициным. Первоначально представляла собой небольшую щель с очень мощной тягой холодного воздуха. Пещера получила имя Сарма (сарма — ветер на озере Байкал). Вход в пещеру расположен на высоте около 2150 м над уровнем моря. Карстовая пещера субвертикального типа, представляет собой череду колодцев, соединённых между собой перелазами и галереями.
В разные годы многие спелеологи приняли участие в открытии и прохождении этой пещеры. В основном это спелеологи из Красноярска и Иркутска: Плотников Владимир, Осинцев Александр, Сухачев Василий, Закрепа Андрей, Сафин Рафаиль, Безверхий Анатолий, Вербицкий Александр, Калачев Артем, Ахмадышин Валентин, Рудко Павел, Корешников Евгений и многие другие.
Вход в пещеру расположен между входом в пещеру «Брестская крепость» и одним из входов в систему Крубера-Воронья.
28.08.2012 г. с Арабики пришло сообщение от Павла Рудко, руководителя одной из экспедиций в пещеру Сарма: достигнута глубина 1830 м. Длина: более 15000 м. Вмещающие породы: известняк, местами гипс.

A megtalálásakor (1990-ben)

Információforrás: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0_(%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%B0)

 

 

 

Addig is egy kis nyelvészkedés:

1. Miért "tömb"?

Oroszul "masszív"-nak nevezik, amit egy kis végződéssel masszívumnak is "fordíthatnánk", de én azt csúnyának tartom. Ezért választottam a tömb szót.

Egyébként hegységnek is mondható lenne a méretei alapján, de minek neveznénk akkor a befoglaló Gagrai-hegységet, illetve az egész Kaukázust? Gyakorló földrajzosok, válaszoljatok a Contact menüpontban vagy akár a levelezőlistán, hiszen ez közérdekű kérdés.

2. Honnan ez a "tájidegen" név? Két lehetőségről is tudok:

- Az Arábika-hegycsúcs másik nevét is megadják némelyik cikkben: Arbaika. Nekem úgy tűnik, hogy ez lehetett az eredeti, abház elnevezés, ami az orosz fülnek talán ismerősebbnek tűnő alakra torzult el, majd így rögzült. A Wikipédia szerint is [] abház nyelven "arbag aika" kakastaréjt jelent, és erre a névre a hegygerinc látképe ihlethette a helyi lakosokat.

- A Wikipédia szerint a Kaukázus "az északra mozgó Arábiai-lemez és az Eurázsiai-lemez ütközéséből" keletkezett. Nem lehetetlen tehát, hogy az Arábika nevet ennek alapján "osztotta ki" valamelyik földrajzkutató, talán éppen Alekszandr Kruber, miután helyi névről esetleg nem volt tudomása (a helyi vezetője nem tudta). Amit el tudok képzelni, hiszen a vízhiány miatt régebben csak kevesen járták, ismerték a vidék magasabb régióit.